Euroopan matkan suunnittelu alkaa

Karavaanarien lehdestä olimme lukeneet matkakertomuksia Euroopasta, mutta 12-metrisellä auto-vaunu-yhdistelmällä se ei tuntunut kovinkaan houkuttelevalta. Vuosi sitten, kun vaunu vaihtui asuntoautoon, oli kesän lomasuunnitelmat jo lyöty lukkoon ja reissu sai edelleen jäädä odottamaan aikaa parempaa.

Syksyllä alkoi sitten jossittelu: jos vaikka lähtisi? Talviloman ajankohta valittiin ihan huhtikuun viimeiselle kokonaisella viikolle, että siitä pystyy sitten jatkamaan kesälomalla. Ensimmäinen iso karttakin kulkeutui kirjakaupasta kotiin.

Jossiteltaisiin ehkä vieläkin, mutta Finnlinesin Ystävänpäivätarjous sai meidät tekemään ratkaisun. En tosin tiedä, että oliko se oikeasti hyvä tarjous, mutta näin ekalla kerralla mennään laivalla suoraan Rostockiin ja jatketaan siitä ajaen! Lähtö on lauantai-iltana 20.4. Transauropa-laivalla.
http://www.finnlines.com/laivamatkat/palvelut_laivalla/transeuropa_transrussia

Kun matka oli varattu, alkoi miettiminen, että mitä halutaan matkalla nähdä. Ollaan käyty Goat, Gambiat, Ecuadorit ja monta lähikohdettakin, mutta kumpikaan ei ole käynyt Saksassa edes välislaskun verran. Ensimmäinen, mikä Saksasta tuli mieleen, oli Isny im Allgäu ja Dethleffsin tehtaat. Dethleffsillä liikkuvat saava leiriytyä niiden alueella kaksi yötä ilmaiseksi ja jos paikalla on torstaina, on mahdollisuus tutustua tehtaaseen. Suht lähellä on Bodensee (Lake Constanza), joka on ilmeisen hyvä lintupaikka.

Alkoihan niitä ajatuksia tulla lisää: baijerilainen pubi isoine olut-tuoppeineen ja perinteisesti pukeutuneine tarjoilijoineen. Alpit. Joku Olympialaisista tuttu kaupunki tai mäkihyppymesta. Nahkahousuiset jodlaajat ;) Joku viinitila jokilaaksossa.

Netistä löytyy onneksi paljon hyvää tietoa sekä käytännön asioista että kiinnostavista käyntikohteista. Munchenista Pasi löysi Hofbrauhausin pubin, jonne kuulemma suuntaamme heti loman aluksi kuuntelemaan saksalaista humppaa....
http://www.hofbraeuhaus.de/en/01/gastr_schwemme_en.html

Mutta sitten niistä käytännön asioista. Huoks! Jos mä olin kuvitellut, että auto ajetaan laivaan ja Saksassa laivasta ulos ja sitten ollaan lomalla, olin hirvittävän väärässä. Ja tässäkin voi melkein todeta, että tieto lisää tuskaa....

Ihan ensin piti tilata Autoliitosta kaksi opusta: Autoillen Eurooopassa ja Links + Rechts der Autobahn. Saksankielinen, mutta symbolien avulla Pasi selaili sitä sujuvasti.

http://www.kauppa.autoliitto.fi/epages/AL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/AL/Products/70100
http://www.kauppa.autoliitto.fi/epages/AL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/AL/Products/80714

Vakuutusyhtiöstä Fenniasta sujui Green Cardin tilaaminen helposti.

Saksan päästötarra olikin sitten jo hankalampi juttu: niitä on myynnissä erilaisilla yrittäjillä nettikaupoissa jopa hintaan 39,90. Lopulta tilasin sen helposti Berliinistä:
https://www.berlin.de/labo/kfz/dienstleistungen/feinstaubplakette.shop.en.php
Näiden hinta oli 6€. Ei tarvinnut Google-kääntäjän kanssa selvitellä valmistenumeroita yms, vaan riitti, kun naputti Tessun rekkarin, Pasin nimen ja osoitteen (mun puhelinnumero.... Pasi voisi mennä hämilleen saksankielisestä puhelusta) ja skannata Tessun rekisteriote!
Tässä Saksan päästötarrassahan on se idea, että monissa saksan kaupungeissa on eri vyöhykkeitä. Mitä saastuttavampi auto, sitä kauemmas keskustasta jäät. Uskoisin, että Tessu tulee saamaan vihreän tarran!

Eurooppalaisilla leirintäalueilla on käytössä erilaisia alennuskortteja, matkashekkejä ym, joista on nyt myös yritetty ottaa selvää. Yhden kortin tilasin jo aiemmin. Siinä on passin tiedot, eli sen voi jättää leirintäalueen respaan passin sijaan.
http://caravanuutiset.com/2012/03/camping-card-international-leirintakortti/
Karavaanari-lehdessä (Caravan 1/2013) oli juttu otsikolla "Korttipeliä Euroopassa" ja sen loppuyhteenvetona mainittiin, että ACSIn kortti on parempi. Oman liiton kautta sen olisi saanut tanskankielisen opaskirjan kautta, mutta me laitettiin se tilaukseen ulkomailta englanninkielisellä opuksella. Postimaksuineenkin tulee vielä ihan karvan verran halvemmaksi.
http://webshop.acsi.eu/en/campingcard-acsi.html

Toissa viikolla jouduin työmatkalla saksalaisen kaverin peräänajamaksi. Hän puhui suht sujuvaa suomea, mutta sen jälkeen oli itsestään selvää, että me maksetaan 53€/vuosi Karavaanarien tiepalvelun jäsenmaksua. Pasi liittyi siihen viime viikolla. Jos reissussa sattuu jotakin, on tosi helpottavaa saada ensi järkuytykseen neuvoja ja apua suomenkielellä puhelimessa!

Eli nyt on lähtöön aikaa reilut 5 viikkoa, ja olemme päässeet näin pitkälle. Reittisuunnitelmakin on aika lailla auki. Varmaa on se, että mennään laivalla Rostockiin ja siitä Muncheniin ja Etelä-Saksaan. Mutta lähdetäänkö siitä sitten Kroatian vai Espanjan suuntaan, selviää varmaan vasta siellä kelien ja fiilisten mukaan.

Vielä ei olla ehditty kohtiin auton lukitusten parantaminen, narkoosihälyttimen tarpeellisuus, ajonestolaitteet yms.... eli kyllä tässä pähkäiltävää riittää!



10 kommenttia:

  1. Vähän samantyyppiset suunnitelmat meilläkin on. Tänä keväänä meillä on ainutkertainen mahdollisuus matkata huhti/toukokuussa ja ajattelimme pitkästä aikaa suunnata as.autolla Eurooppaan. Tarkoitus on mennä Baltian maiden läpi ja sieltä säiden ja fiilisten mukaan etelään nopeasti tai hitaammin. Ehkä Italia/Kroatia tähtäimessä. Seurailen mielenkiinnolla tätä blogia! PS. Vinkkinä: se narkoosihälytin on taatusti tarpeeton - ihan humpuukilaite.

    VastaaPoista
  2. Kaija kirjoittaa:
    Mekin ollaan arveltu, että tod.näk. oltaisiin taju kankaalla jo ennen kuin hätyytin reagoi. Onko kukaan koskaan oikeasti pelastunut ryöstöltä sen avulla???

    Nopeita olivat Berliinissä: perjantaina aamuyöstä töistä laitoin ympäristötarran tilaukseen ja tänään se (vihreä!!!) oli postilaatikossa :)

    VastaaPoista
  3. Sellaisia kaasuja ei ole olemassakaan, että niillä voisi as.autossa tainnuttaa matkustajat. Nukutusta kaasuilla käytetään sairaaloissa ja silloinkin "kaasutusta" valvoo anestialääkäri, muuten seurauksena olisi ruumiita. Nuo kaasutukset ovat urbaanilegendaa. Väsyneet matkailijat on vaan ryöstetty heidän nukkuessaan. Arvotavaroita ei kannata jättää näkyville!
    Kiitos vinkistä, tilasin tuon ympäristötarran tänään Berliinistä.

    t. Ari

    VastaaPoista
  4. Hei Kaija, kiitos vinkeistä, auttaa kovin jakossa. Jaana

    VastaaPoista
  5. Jaana, mä olen toista kuukautta jo kysellyt Etuteltan väeltä kaikkea mahdollista, ja vieläkin monta kysymystä.
    Turhaa painolastia toin autosta nytkin pois, kun aloin pakata sitä viikonlopun reissua varten. Mutta kun kolmen päivän reissuunkin tarvii ihan järjettömät määrät tavaraa, niin kyllä on hauska nähdä, miten sitten, kun valmistaudutaan viiteen viikkoon....

    VastaaPoista
  6. Hei Kaija!
    Hyvin se menee ja uskon, että ihastutte Europan matkailuun. Kysymyksesi ovat juuri sellaisia kuin meilläkin oli vajaa 10 vuotta sitten, kun aloitimme matkailua Euroopan suuntaan. Hyviä vinkkejä on ihana saada, mutta monet käytännön jutut tulevat myös matkan varrelta.

    Suosikkipaikkoja tulee paljon, joihin on aina kiva matkata. Meille ei koskaan ole sattunut matkoilla mitään, joten kaiken kaikkiaan se on turvallista. Toki aina niitäkin on, joille sattuu, mutta matkailijoiden määrään nähden aika vähän kuitenkin. Järki päässä, niin asiat menevät hyvin.

    Meillä suunnitellaan alkukesän eli touko-kesäkuun matkaa kohden Ranskaa ja Andoraa. Silloin teillä onkin jo aimoannos kokemusta omasta matkastanne!

    Hauskoja suunnittelun hetkiä!

    Sari

    VastaaPoista
  7. Sari, mä luulen, että jos tuo Euroopan kierros on hyvä juttu, niin eipä moneen vuoteen tarvii miettiä, mitä lomalla tekee.... Näkemättömiä paikkoja on vaikka kuinka paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta. Me olemme tehneet nyt noin 12 reissua Eurooppaan, eikä loppua kiertämiselle näy. Ihania paikkoja on niin paljon ja koko ajan löytyy lisää. On tämä vaan ihana harrastus!
      Sari

      Poista
  8. Mukavia matkasuuniteluja sinne ja ikimuistoisen ihanaa reissua teille toivotan!
    ulkosuomalainen Soleil Saksasta

    ps. Itsekkin olen vasta aloittanut blogin kirjoittelun.
    http://soleilblogi.blogspot.de/2013/03/15-17.html

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa hyvältä teidän reissusuunnitelma. Mekin olemme lähdössä retkelle meidän asuntoautolla. Tiepalvelun ja hinauksen numero pitää kyllä tallentaa puhelimeen, ja samaten tarkistaa, että kaikki on kunnossa ennen lähtöä. Kovasti täälläkin odotetaan!

    VastaaPoista