Perjantai 17.5.2013 Zadarista Triesteen

Noustiin kahville yhdeksältä. Pilvinen aamu. Mä olin eilen illalla tyrmistyttänyt Pasin ehdottamalla, ettei oltaisikaan Zatonissa maanantaihin asti, vaan lähdettäisiin lauantaina kohti pohjoista. Ei tulisi niin pitkiä ajopäiviä, ja voitaisiin jossakin olla vaikka kaksi yötä. Nyt Pasi alkoi aamukahvin aikaan purkaa katosta uhkaavan sateen alta. Päätettiin siis lähteä jatkamaan matkaa jo tänään :)

10.25 oli huoltohommat hoidettu, leiri purettu, lasku maksettu. Kroatiassa on monissa paikoissa ollut ongelmia Visa-kortin kanssa. Nytkään se ei respassa toiminut, vaikka kämppärin kaupassa ja ravintoloissa pelitti tuhoisan tehokkaasti. Eli uusi lasku ja Sampo-pankin debit Mastercardilla maksuun. 5 yötä sähköllä 694,90 kunaa eli noin 18,50€/yö. Täällä on parhaat kämppärit neljän tähden ja Zaton oli sellainen.

Käytiin viimeisessä pikkukylässä ennen moottoritielle nousemista tankkaamassa 53 litraa eurodieseliä. Hinta 9,29kn/litra. Otettiin moottoritielipuke nappia painamalla klo 11.11 ja eikun "kotimatkalle". Määränpää meillä ei ollut selvillä. Olin aamulla netistä ottanut kuvakaappauksen Villachin ja Triesten sääennusteista. Jotenkin mulla on ollut ennakkoluuloja Italiaa kohtaan: jo Ypäjän ala-asteella opettaja Pekka Rintanen kertoi, että Italia vilisee taskuvarkaita, kahvikin on pahaa ja mainitsikohan jopa, ettei vessoissa ole paperia???

Ennen yhtä pysähdyttiin moottoritien varrella huoltoasemalle. Olin aamulla keitellyt vedenkeittimellä termospullollisen vettä, mutta jostain syystä keittimestä tuli hurjasti sakkaa ja siitä vedestä ei tee mieli laitella pikakahvia. Ostettiin huoltsikalta hyvä, iso sämpylä, 22kn ja kaksi pientä kahvia maidolla, yht 20kn. Huoltsikan pihalla tuli vastaan reissun ensimmäinen kerjäläistyttö. Ihan sama, onko kerjäläinen Goasta tai Gambiasta tai Kroatiasta, niin sanoja ei edes tarvitse ymmärtää; äänensävy on täsmälleen sama!

Tänään on taas saatu ajaa vaikka kuinka monta tunnelia. Sade alkoi, kun oltiin päästy moottoritielle. Tuntui, että pidemmissä tunneleissa oli tänään voimakkaammin pakokaasunhajua?
Maksettiin Zadar pohjoinen-Rijeka-välistä moottoritiemaksua 196kn eli 26€. Rijekassa pysähdyttiin kovassa sateessa Mäkkärille. Kävin hakemassa "€uron juustot" ;tässä tapauksessa hiukan alle. 7kn. Syötiin ne, mä vaihdoin kuivat vaatteet (olis meillä sateenvarjo ja sadevaatteetkin, mutta...) ja jatkettiin matkaa.







Ennen Slovenian rajaa pysähdyttiin Rupassa ostamaan vignette (7 päivää, 15€. Meille olis riittänyt 34 minuutin vignette!!!) ja kaksi kartonkia tupakkaa. Tankattiin vielä Kroatian hintaista naftaa, vaikkei tankkiin mahtunutkaan kuin 33 litraa. Tässä rajan lähellä nafta oli 9,34kn/litra.
Tiemaksu Rijeka-Rupa perittiin ennen tätä. 15kn eli 2€.

Kroatian tullissa oltiin klo 15.30. Eivät edes katsoneet meidän passeja. Kolme märän näköistä pyöräilijääkin oli liikkeellä. Slovenian tullissa oli aika tiukan näköinen tullimies. Alkoi udella tupakoista. Sitähän saa tuoda kartongin nokkaa kohti Kroatiasta, joka ei IHAN vielä ole EU:n jäsen. Mä esittelin kaksi kartonkia, mutta jätin mainitsematta kaapissa ja käsilaukussa olevat 5 askia. Onneksi ei tullut ratsaamaan. Oltiin tutustuttu tullimääräyksiin. Olutta olisi saanut tuoda kai 16 litraa/nenä ja muut juomat päälle. Meillä ei ole painolastina kuin kaksi 2 litran olutpulloa ja hiukan viiniä. Ai niin, tilkka minttuviinaa, joka on peräisin laivalta ja vajaa pullo vodkaa. Mutta ei tosiaan käyty hamstraamassa mitään Kroatian Lidlistä, vaikka se ehkä olisikin ollut taloudellisesti kannattavaa ;) Ei ollut kiva narrata tullimiehelle... Mahtaakohan muuten jäädä työttömäksi heinäkuussa, kun Kroatia liittyy EU:hun???
15.43 oli kuitenkin Slovenian tullikin selvitetty. Kaikkiaan näihin molempiin rajamuodollisuuksiin jonottamisineen meni 13 minuuttia. Etelään päin näytti olevan enemmän kulkijaa, kun viikonloppu alkamassa. Niin, tässä vaiheessa oltiin jo tehty päätös, että ollaan Triestessä yötä!



Slovenian läpiajossa meni 34 min. Kerran pysähdyttiin päästämään taakse kertynyt henkilöautoletka ohi, eli tupakan mittainen pysähdys. Yhtäkkiä huomattiin, että Italian rajalle 250 metriä matkaa. Ei mitään rajamuodollisuuksia. Saavuttiin Italiaan, Tessun "toiseen kotimaahan" klo 16.17. Vettä satoi edelleen ja sade vain yltyi. Hetki jo leikiteltiin ajatuksella, että jatketaanko Villachiin tai jonnekin. Leiriytyminen kaatosateessa ei ole kivaa!

Tultiin sitten kuitenkin Triesten lähelle Mare Pineta Baia Sistianaan. Oltiin perillä 16.55. Eli aika tarkkaan 6,5 tuntia tuli päiväetapille (noin 390km) matka-aikaa pysähdyksineen. Mukava paikka tämäkin. Pasi on tehnyt pohjatyön leirintäalueiden suhteen onnistuneesti :) sillä yhtään kurjaa kämppäriä ei ole osunut matkalle! Täällä on tämä yö vielä ACSIn alennuskautta. Saatiin respasta tarjouskuponki alueen ravintolaan: tervetulo-pizza, 0,2 litraa olutta ja kahvi tai cappuccino hintaan 8,90€/nokka. Eipä nyt kyllä olisi kiinnostanut alkaakaan kokkaamaan!

Käytiin alueen marketista hakemassa aamuksi/hätävaraksi tuoretta leipää, irtomyynti-kinkkua ja juustoa. Ja pullo italialaista cabernetia iltapalaksi. Paikan valinta oli sateessa helppoa: meri on tuolla kaukana alhaalla, eli otettiin paikka läheltä huoltorakennusta. Meri kyllä näkyy :)
Leiri nopsasti pystyyn. Eli sähköt, tai jotain sähköntapaista 4A-sulakkeesta. Se kestää just jääkaapin ja telkkarin. Lämmitys kaasulla. Katosta just sen verran auki, että pääsen tupakalle sateensuojassa. Sitten pizzalle!





Ne, jotka väittää, ettei Italiassa muka osata tehdä pizzaa, ovat kovasti väärässä. Ihan taivaallisen hyvät, isot pizzat. Niistä ei juurikaan jäänyt syömättä! Päälle hyvät cappuccinot ja sitten lyllertäen takaisin kämpille ja tsekkaamaan huoltorakennus. Se on siisti. Kemssantyhjennyspaikat raittiissa ulkoilmassa ja asialliset nekin. Uskallan väittää, että tässä oli nyt reissun paras suihku: reilusti tilaa. Omassa, valoisassa ja lämpimässä kopissa vessa, käsienpesuallas ja suihku. Mutta ei sitä vessapaperia.... Niinhän mua jo koulussa varoitettiin ;)
Tasaisen lämmintä vettä tuli yllin kyllin. Oli vaan pakko lopettaa, kun arvelin, että Pasi alkaa epäillä mafiosojen kaapanneen mut, ellen palaa kämpille ;)

Italiaan kohdistuvat ikävät ennakkoluulot alkaa kovaa vauhtia hävitä!!! Jatketaanko tästä sitten kuitenkin Garda-järvelle huomenna?

Illan tullen tuuli yltyi. Vinkkasin Pasia vetämään katoksen kiinni. Jos sataa ja "joku" on niin tyhmä, että täytyy päästä tupakalle, niin kastukoon sitten. Ei viitsitty yhden yön takia vetää katosta kunnolla auki ja liinoilla kiinni. Kello on tätä kirjoittaessa 21.25. Tuntuu, että uni saattaa tulla hyvinkin aikaisin tänä iltana. Ei paha!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti