Perjantai 24.5.2013 Torstai vaihtuu perjantaiksi. Laivalla.

Klo 0.05. Laiva ei edelleenkään ole kiinni laiturissa, mutta lähestyy hiljalleen. Lähtöselvityskopit edelleen pimeinä, vaikka puolilta öin piti alkaa tapahtua.
Nyt tuli mieleen, että pitäähän hytitkin siivota edellisten matkustajien jäljiltä. Huoks! Ei siis tosiaan kannata haaveilla, että ihan kohta ollaan omassa hytissä.

Pasi tosiaan illalla halusi tankata Tessun, sillä nafta oli tässä noin 0,2€ halvempaa kuin Suomessa. Sitä mahtui tankkiin 72 litraa. Edellisen tankkauksen jälkeen oli ajettu noin 570 km. Pikainen laskutoimitus kertoi, että kun moottoritiellä paahtaa jopa yli 130km/h, Tessu vie 12,6l/100km. Maltillisella ajolla olisi päässyt myös hyvään säästöön, sillä eihän tuo normaalisti hörppää kuin 10,5 litraa satasella!


Tässähän oli nyt aikaa vaikka mihin. Laskin, että kotipihasta lähdön jälkeen ajettu 4126 km. Normaalisti alkukesän reissulla kotimaassa, kun vaunun kanssa oltu liikkeellä, on tullut suunnilleen sama. Onkohan pisin ollut 5000km? Siitä tietysti osa ilman vaunua, kun ollaan kierretty lintupaikkoja. Ja tästähän päästään taas siihen, kumpi on parempi meille, vaunu vai auto? Meidän Hobbyssa oli reilusti tilaa. Varsinkin peräosan iso "kylppäri" oli luksusta. Mutta ison vaunun kanssa laivamatkat on kalliimmat. Ajaminen vuoristopätkillä rankempaa. Ja sen sovittaminen näille leirintäalueiden tonteille olisi ollut hankalaa. Ei me olisi Kopin kanssa lähdetty tälle reissulle!

Kyllä jo viime kesä osoitti, että auton kanssa on lähteminen ja kaikki toimiminen helpompaa. Kaikki tavaratkin on koko ajan samassa osoitteessa. Ekaa kertaa Töpiksen, sen viime kesän auton, kanssa leiripaikalle tullessa mä aloin vaistomaisesti pakata kännyköitä yms käsilaukkuun asuintiloihin siirtymistä varten. Sitten mä tajusin, että ai niin, käännän vain apukuskin penkin ympäri ja olen kämpillä. Ei tarvitse lähtiessä ja tullessa siirtää kiikareita, kameroita yms auton ja vaunun väliä!

Mutta palataan tähän pitkään iltayöhön. Klo 01.20 virkailija kävi sanomassa jotakin meidän edessä olevan auton kuskille. Pian sieltä rouva lähtikin toimistoon. Mitä ihmettä? Kohta meille tultiin kertomaan, että asuntoautojen lähtöselvitys toimistossa. Eikun passit ja varausnumero mukaan ja sinne. Siellähän oli jotakin hässäkkää, kun jollain itä-eurooppalaisella oli "ihan pieni auto".... No, kevyt, mutta korkea koppi päällä. Ei ollut huomannut varausta tehdessään ilmoittaa, että on korkeutta yli tietyn hintarajan...
Sain kuitenkin asiat hoidettua ja A4-kokoisen töpselin kuvan tuulilasiin ja Hesan päätä varten passitarkastus-kortin, että tsekkaus hoidettu näiden ihmisten osalta. Se pitää lauantaina jättää Vuosaaren passintarkastukseen. Tässä vaiheessa Pasi käänsi kaasupullon kiinni ja laittoi kaasupullokotelon oveen oranssin tarran. Onkohan se sitä varten, että mahdollisen tulipalon sattuessa löytäisivät nopeasti paikan, murtaisivat oven auki ja siirtäisivät kaasupullot turvaan? Olisko parempi autokannella jättää kotelo lukitsematta?

Henkilöautot tsekattiin sisään portilla ja johtoauto lähti ohjaamaan ne laivaan. Meitä karavaanareita oli 5 autokuntaa. Odoteltiin aikamme ja sitten meidät järjestettiin johtoauton perään. Päästiin laivaan klo 02.20. Pasi viritti sähköt ja mä pakkasin eväät jääkaapista kassiin. Se on Finnlinesista sanottava, että tuo sähköhomma on hyvä. Eivät edes veloita siitä erikseen. Meille jäi tosiaan syömätöntä ruokaa; ne ei olisi mahtuneet hytin pieneen jääkaappiin. Lisäksi pystyttiin jättämään hiukan lämpöä päälle. Auto oli alkanut vetää hiukan kosteutta tuulilasiin illalla satamassa oleskellessa.

Tällä kertaa saatiinkin hytin avainkortit vasta laivan respasta. Hytti 708 seiskakannella. Lux-hytti avoimella merinäköalalla. Hintaa 20€ enemmän kuin viitoskannen hyteillä. Saman kokoinen, 23m2 ja sama pohja, mutta näkymät mukavammat. Kukaan ei kävele ikkunan takana! Voidaan pitää verhot auki päivällä!

Eväät jääkaappiin ja sitten syvä helpotuksen huokaus: ollaan jo näin pitkällä. Torstai oli pitkä päivä ja totta kai hiukan jännittikin, että onko varaukset varmasti kunnossa ja mihin aikaan laivaan pääsee ja miten kaikki tarpeellinen saadaan mukaan jne. Hetki siinä piti istuskella kelaamassa päivän vaiheita ja ottaa muutama yömyssy. Nukkumaan meno venähti aika myöhäiseksi!

MERIPÄIVÄ



Heti laivan lähtiessä täällä eletään Suomen ajan mukaan. Laivan lähtöaika NOIN 6.30, kun lastaus suoritettu. Näyttihän noita kontteja olevan satamassa vaikka kuinka paljon. Laivan lähtiessä ollaan oltu unessa, eli ei mitään tietoa, ollaanko aikataulussa. Hesastahan me lähdettiin 1h 40min myöhässä! Brunssi alkoi klo 10. Onneksi olivat armeliaita, eivätkä kuuluttaneet sitä. Oltiin silloin vielä sikeässä unessa.

Aamupäivä oli aurinkoinen. Kun vihdoin heräsin, kävin suihkussa. Lux-hytin suihkun viemäri ei vedä. Onneksi huomasin sen, kun sain hiukset pestyä. Äkkiä hana kiinni, ettei tule mitään Titanic-tulvia. Tietty puolisokeana käänsinkin sitä hanaa, mistä vesi kylmenee. Ahtaassa kopissa, jossa ei pääse hyppäämään sivuun. Hrrr!

Hetki piti odottaa veden valumista. Onneksi suihkukaappi on pienessä syvennyksessä nurkassa. Kunnon suihkuallas olisi kyllä tarpeen. Tai putkimies!
Sain pesun suoritettua ja ohjeistin Pasin ennen suihkuun menoa sulkemaan hanan välillä. En aio tänään sanoa respassa asiasta. En myöskään ränkkäävästä hytin oven lukosta. Just nyt en halua tänne laumaa saksalaisia huoltomiehiä. Enkä vaihtaa hyttiä. Kerron huomenna ennen perille tuloa. Lux-hytti ;)
Tällä kertaa tajusin ottaa zetiritsiinit ja nasolinit mukaan. Kokolattiamatto ei ole mun juttu. Koko ajan saa olla nenäliina kourassa!

Tupakalle mennessä katsoin ihmeissäni miestä, joka makasi kansituolissa ilman paitaa!!! Mä olin vetänyt lämpimän fleecen ja toppatakin päälle. Suojaisalla kannella auringon paisteessa olikin lämmin.
Hytissä kaivettiin evässämpylät jääkaapista ja niiden jälkeen käytiin baarissa kahvilla. Aika väsy olo, eikä oikein tiedetty, miten aikaa saisi kulutettua. Merellä näytti olevan lintujen suhteen hiljaista. Joku pikkulintu lensi laivan yli ja siinä kaikki lyhyellä väijyllä. Pasi alkoi katsoa telkkaria (lue: nukkuu silmälasit päässä) ja mä olen käyttänyt aikaa kirjoittamiseen.

Kello on 16.30 Suomen aikaa. Keli on pilvistynyt ja auringonottajat hävinneet kansilta. Tax free olisi nyt auki... Jos jättäiskin Pasin nukkumaan ja lähtisi tuhlaamaan sen rahoja johonkin tarpeettomaan? Me ei olla kunnon shoppailijoita; yhtäkään vaatetta tai matkamuistoa ei olla ostettu. Paitsi ne pahuksen rantapyyhkeet, joita sitten käytettiin kerran!




Päivällisaika olisi 18.30-20.00. Baari on auki 18-22. Nämä rahtilaivat ei ole mitään riehakkaan risteilyn paikkoja...
Käytiin pyörähtämässä tax freessä, joka on auki vain muutaman tunnin päivässä. Siellä on "Big sale" tuoksuista. Just! Valikoima on muutenkin suppea ja muutama puteli oli oranssilla lapulla.

Ajankuluksi Pasi kävi naviohjelmasta läpi koko reitin. Kun laivamatkat lasketaan mukaan, reitin pituus on kotipihasta takaisin kotiin 6271 km.
Tässä meidän seiskakannella on pikkuinen terassi, jonne ei pääse mistään portaita pitkin. Pelkästään seiskakannelta ovesta. Tupakalla käydessä huomasin, että oven ulkopuolella on pieni metallilaatta, johon on kaiverrettu 7th deck. Onko se sukeltajia varten???

Sain Pasin ylipuhuttua päivälliselle. Se maksaa 27€/nokka. Otettiin pullo viiniä pöytään ja syötiin ihan ajan kanssa. Kiirehän täällä ei toki ole mihinkään. Sitten siirryttiin viinipullomme kanssa baarin puolelle katsomaan Dartsia telkkarista. Jotkut Dubain kisat. Lopulta 24-vuotias van Gerwen vei voiton.

Tiesinhän mä, että isot silmälasin pokat ovat tulossa uudelleen muotiin, mutta eikö niissä ole mitään rajoituksia koon suhteen? Yhdellä rouvalla, ehkä saksalaisella, oli ihan järkyt. Voi sanoa, että lähestulkoon kahvikupin aluslautasen kokoiset. Kun se nyrpisti nenäänsä, koko komeus hyppäsi ylöspäin. Oli vaikea olla tuijottamatta. Niin, ja vaati tahdonvoimaa muistaa hyvät tavat: olisin niin mielelläni ottanut kuvan. Kukaan ei kuitenkaan usko mua ;)
Sen kokoisiin laseihin saisi jo ihan mukavan lukualueen moniteholinsseillä.



Baari meni kiinni, mutta jättivät telkkarin auki. Nyrkkeilyn aikana sain Pasin lähtemään hyttiin. En jaksa ihan kaikkea sentään katsoa! Sänkyyn lueskelemaan ja odottamaan Nukkumattia!
Upea täysikuu oli ja klo 23 oli vielä suht valoisaa :) Onkohan se kesä tulossa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti