Torstai 23.5.2013 Naumburgista Rostockiin

Eihän se uni tullut kuitenkaan illalla. Kuuntelin Pasin tuhinaa ja ajattelin, että hyvä, kun sentään kuski nukkuu. Yritin pyöriä mahdollisimman varovasti lampaita laskiessa....

Aamulla noustiin jo ennen seitsemää kahville ja tekemään lähtövalmisteluja. Aurinko paistoi; mittarissa +6 astetta. Ihan kesälomakeli. On meillä ollut pahempiakin, kuten Utsjoella +3 ja rankkasadetta kovalla tuulella höystettynä. Ja joskus Piesjänkälle aamuvarhaisella ajellessa oli -2,5 astetta. Ei siis valiteta :)

2 yötä maksoi Acsi-alennushinnan 32€ + 2€ kaupungin turistiveroa. Ei paha, sillä paikka oli mukava. Saksassa päästiin siis Munchenin Fruhlingfestivalin hulinan lisäksi näkemään muutama pikkukylä. Naumgartenin takia kannatti oikeasti poiketa pääteiltä. Ylimääräisiä kilometrejä ei kuitenkaan tullut kuin noin 50.

Ajettiin nyt jo tuttuun Edekaan ruokaostoksille. Hiukan hulluteltiinkin: ostettiin Jennin valmistujaisjuhliin kakkupohja, vadelmamarmeladit ja pähkinärouheet täältä. Ja keksejä. Säästö tuskin on huomattava, mutta oli kiva shoppailla. Niin ja Pasi sai 1,75-litraisen Jägermeister-pullon, 26€. Iski silmänsä siihen jo tiistai-iltana ja eilenkin katseli kaipaavasti. Oli pakko heltyä, vaikka se pullo on oikeasti järkyttävän iso ja painava!

Saksassa on kyllä alkoholi ja monet elintarvikkeet halpoja, mutta esim leikkelekinkut oli ihan Suomen hinnoissa. Valikoima on hiukan erilaista, niinpä ruokakaupassa käynti on ihan mielenkiintoista ohjelmaa!

Yhdeksän maissa tultiin kaupasta ulos. Tottakai just silloin oli alkanut sataa. Heitettiin ostokset nopeasti autoon sateensuojaan ja koitettiin keksiä niille loogiset paikat. Meillähän oli onneksi tyhjiä kaappejakin. Ai niin, mä tein sen aamulla: kahteen Ikean kassiin on pakattu värilajitellut pyykit. Taskut tyhjinä ja vetskarit kiinni. Kotona pääsee heti sujuvasti aloittamaan pyykkirumban :)
Toki kaapeissa on vielä vaatteita, niitä puhtaita, mutta reissussa rähjääntyneitä. Niiden aika on sitten kotipihassa, että meille jäi vielä tilaa liikkua ja vaikka ottaa nokoset jossain vaiheessa.

Naumburgista lähtiessä trippimittari näytti, että kotipihasta lähdön jälkeen on ajettu 3556 km, 52:21 tuntia. Matkaa Rostockin satamaan noin 530km. Vuosaaresta ei sitten tulekaan kotiin kuin ehkä 40km.

Pikkukylien kautta tielle A44 suuntaan Kessel ja sitten tielle A7 suuntaan Hannover.
Tunnin ajon jälkeen sain Pasin suostumaan tupakan mittaiseen taukoon. Kaikki rekat, jotka se oli ohittanut, ajoivat paikan ohi. Hiukan taisi harmittaa, mutta positiivisena puolena Pasi mainitsi, että tänään ei ole ainakaan tietyöt haitanneet :)
Olisi taas kannattanut pitää suu kiinni: seuraava tietyö oli 2km tästä ja niitähän sitten riitti monta kertaa.




Puolilta päivin pidettiin pidempi tauko. Tehtiin kahvit ja sämpylät ja ojenneltiin koipia. Mä olen tällä reissulla ottanut tavaksi, että aina tupakkatauolla kierrän auton ympäri ja lasken, että siinä on neljä rengasta edelleen ja suht hyvässä kunnossa. Jos Tessu on käynnissä, tsekkaan myös valot.

Tällä taukopaikalla nähtiin Latvian kilvissä oleva rekka, jonka kyydissä oli 6 Ranskan kilvissä olevaa kolariautoa. Tekeekö ne niistä Latviassa vähän ajettuja vaihdokkeja? Miksei ne poista kilpiä ennen Ranskasta lähtöä? Luulisi, että lunastuskuntoon menneet kolariautot poistettaisiin rekisteristä?

Tänään matkanteko sujui joutuisasti. Hiukan liiankin hyvä vauhti oli päällä ja tauot vähissä. Kiire ei olisi ollut mihinkään. Tie A7 vaihtui tieksi A1. Siitä klo 13.40 tielle 20 suuntaan Rostock.
Oltiin Rostockin sataman kulmilla jo klo 15. Siis 9 tuntia aikaa lähtöselvityksen alkuun. Huoks!





Löydettiin Sari Bernerin kauppa Easy Marked II. Karavaanarien palstalla puhutaan "Kouvolan tytöstä".
Niinhän se hiukan ahneus iski, kun näki hinnat. Miten voi 3 litran viinipönttö olla 20€ halvempi kuin Suomessa? Siiderit, 20x0,33litraa noin 12-14€. Olut samankokoisissa laatikoissa 6-9€. Ihan älytöntä. Nyt Tessulla melkein massu viistää maata ;)



Jäätiin tähän Sarin kaupan parkkikselle, kun tässä näyttää olevan hyvin tilaa. Kello on 18. Pasi heitti vaatteet päällä sänkyyn huilaamaan. Mä pidän tilannetta silmällä, että alkaako näyttää siltä, että ollaan tässä tiellä. Ei kai? Satunnaisia autoja tulee ja lastattuna lähtee pois. On vaan aika meluisaa rekkaliikennettä. 6 tuntia aikaa lähtöselvityksen ilmoitettujn alkamisajankohtaan. Voi tulla pitkä ilta?

Pasi kerkisi torkahtaa vajaan puoli tuntia, mutta nousi sitten ylös. Päätettiin lähteä etsimään jotakin syötävää. Ajettiin ensin läheiselle Border Shopille. Kierrettiin myymälä. Valikoima oli laajempi kuin Sarin kaupassa. Ja ainakin osa tuotteista oli halvempia.
Samassa pihassa olevan huoltsikan naftan hinta näytti herkulliselta, mutta ruokalista ei. Eikun navigaattori töihin; näyttämään lähin Burger King! Meillähän oli aikaa ajella 10 km päähän hamppareille ja pirtelölle....

Pasilla oli hauskaa, kun minä, olevinaan perheen kielitaitoisena, en saanut millään taipumaan sanoja Double Chili Cheeseburger ja Chili Cheeseburger. Ihan liikaa chii-chiitä mulle. Annoinkin sitten Pasin huolehtia puhumisesta.... Saatiin kyllä pöperöt ja istuttiin Tessussa syömässä ihan ajan kanssa.

Takaisin sataman suuntaan. Käytiin tankkaamassa 72 litraa diisseliä hintaan 1,329€/litra. Mä kyllä yritin piipittää mahdollisesta ylipainosta, mutta Pasi ei ollut kuulevinaan. Ei kuulemma ole mitään hätää.

Kasin maissa tultiin tähän parkkikselle, joka on Finnlinesin lähtöselvitysporttien luona. Tässä oli jo retkiauto Sveitsistä ja asuntoauto Saksasta. Ja suomalainen henkilöauto. Jos on tuskaa odotella tuntitolkulla asuntoautossa, jossa on sänky, vessa, jääkaappi ja tilaa oikoa koipia, niin henkilöautossa on varmasti vielä kurjempaa. Apukuskin paikalla näkyi rouva katsovan kelloaan...

Klo 21. Eli 3 tuntia vielä. Pasi aikoo yrittää nukkua ja se onkin ihan hyvä, sillä kuskinhan pitää olla sitten virkkuna, kun tässä jotain alkaa tapahtua. Mä tein aikani kuluksi kinkkusämpylät ja tsekkasin muutenkin eväät jääkaapissa yhdelle hyllylle, että saan ne siitä nopeasti kerättyä. Jääkaappi on kaasulla päällä. Laivassa saadaan autoon toivottavasti sähköt. Jääkaappiin ja pakastimeen on kuitenkin tarkoitus jättää jonkinverran kylmäsäilytystä vaativia ruokia, joita on jäänyt syömättä.

Ei oikein tiedetty laivan ruoka-ajoista suhteessa lähtöaikaan, eli onko esim aamiainen muutama tunti lähdön jälkeen, jolloin ollaan nukkumassa. Ei varattu ateriapakettia etukäteen. Ostettiin kaupasta valmis tonnikala-salaatti, jugurtit, minisalamia, täytettyjä pepperoneja, suklaata, kivennäisvettä yms. Hytissähän on jääkaappi, johon ruoat saa kylmään. Kyllä mä ajattelin, että perjantaina voisi illalla käydä seisovasta pöydästä syömässä. Tullessa syötiin 2x päivällinen, 1x brunssi ja 1x aamiainen... Aika nopeasti alkoi kyllästyttää, kun melko samanlaiset kattaukset joka kerta.

Ollaan selvitty jo 22.15 asti. Pasi ei nukahtanut. Tähän tuli yksi suomalainen Hymer, joka asettui heti nokka kohti lähtöselvitystä. Me siirryttiin sitten niiden taakse tuolta parkkiksen puolelta. Ollaanpahan valmiina jonossa :) Kirjoittaminen on kyllä hyvää ajankulua. Jos mä joutuisin useamminkin viettään aikaa odottamalla satamassa, voisin vaikka raapustella romaanin.... Tosin siihen pitäisi keksiä joku muu aihe kuin se, miten tappaa aikaa laivaa odotellessa ;)




Klo 23.55 nähtiin, että laiva lähestyy laituria. Meidän paatti :)
En huomannut Finnlinesin sivuilta katsoa tän Hesasta tulevan vuoron aikataulua, että onko ajassa. Lähtöselvityskopit edelleen pimeänä. Iltayö jatkuu....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti